ProSport vă prezintă povestea de succes a lui Emil Imre (16 ani), primul medaliat al României la ediția din acest an a Festivalului Olimpic: argint la short-track. A vrut să devină hocheist, dar era un sport prea costisitor. Ieri, a concurat cu un burete în patină pentru a-i fixa glezna accidentată
Sportivul din Miercurea Ciuc a ajuns la short-track pentru că nu a avut posibilități materiale să facă hochei Premiul pe care-l va încasa Imre, conform legii, este de 1400 de lei. Va mai lua 600 de lei și pentru locul 6 de la 1500 m
Pentru a face performanță în short-track o condiție este vitală: mintea și picioarele trebuie „legate”. Emil Imre și-a coordonat perfect stimulii între cele două părți ale corpului, iar ieri a devenit sportivul român cel mai important din istoria FOTE. Patinatorul din Miercurea Ciuc a cucerit medalia de argint în proba de 500 de metri, cea mai scurtă din short-track. Până ieri, România obținuse doar medalii de bronz în cele 10 ediții anterioare ale FOTE, ultima în 1999, prin biatlonista Alexandra Stoian.
Surpriză pentru toată lumea Prima zi de întreceri după deschiderea oficială a Festivalului a fost ofertatantă pentru jurnaliști. Pentru noi, Ania Caill (schi alpin) sau Iulian Pîtea (sărituri) au reprezentat oportunități de a-i urmări la lucru! Ei pot fi viitorul al sporturilor de iarnă din România dar, și mai important, prezentau garanțiile unor rezultate deosebite. Majoritatea „acreditaților” s-au mutat pe pârtia Subteleferic din Poiana Brașov sau pe Valea Cărbunării, în Râșnov, astfel că locul fierbinte al zilei, patinoarul cu balonul, a rămas oarecum neacoperit. Emil Imre ocupase locul 6 în deschidere la FOTE în proba lui favorită, ce-i drept după o căzătură. Nimeni nu a luat în calcul că sportivul va rescrie istoria short-track-ului chiar ieri. Rezultatul șoc s-a transmis însă cu viteza luminii la toate bazele sportive, astfel că în câteva minute Emil Imre a devenit ținta jurnaliștilor.
A concurat cu glezna accidentată Medalia de argint de la 500 de metri a avut coordonatele de care aminteam mai devreme. Mental, ciucanul a fost mai pregătit ca niciodată pentru un concurs. „Am fost supărat după proba de 1.500 de metri. Francezul (n.r. Martinez) m-a împins, dar arbitrii nu au văzut asta și nu l-au descalificat. Am vrut să-mi iau revanșa”, așa a explicat motivația ieșită din comun, transpusă într-o tactică ideală în cele patru tururi și jumătate de pistă. Al doilea aspect, picioarele. „Emil concurează la Brașov cu o gleznă accidentată. S-a lovit într-un cantonament la Budapesta, astfel că pentru ca glezna să-i stea fixă în patină i-am pus și un burete”, ne dezvăluie Ludovic Kovacs, managerul loturilor naționale de short-track.
Pe fugă de la Ciuc la Cârța Povestea acestei distincții a început însă în urmă cu vreo opt ani, când puștiul de 16 ani era descoperit de Maria Bogyo, la o selecție. „La hochei nu am ajuns pentru că provin dintr-o familie săracă și pentru că n-am avut bani m-am îndreptat către short-track”, este declarația vicecampionului. Emil Imre nu a ajuns la hochei, dar se lovește permanent de acest sport. La figurat! Ne explică patinatorul: „Antrenamentele sunt de vreo 2-3 ore pe zi, însă aș avea nevoie de mai mult pentru a progresa. Din păcate, nu prea avem gheață unde să ne pregătim, în Ciuc hocheiul este sportul rege. Mai mergem la Cârța pentru antrenamente”. Un astfel de rezultat umple, în general, un vagon de aspirații, de idealuri pentru un copil de 16 ani, însă Emil Imre pare că nu face parte din această categorie. Nu îndrăznește să se gândească pe moment mai mult de ziua de mâine (n.r. azi), când urmează și ultima probă pentru el de la FOTE, 1.000 de metri. Jocurile Olimpice sunt încă departe. Mai îndrăzneață pare antrenoarea Maria Bogyo: „De ce să nu ajungem mâine (n.r azi) și la titlu?”. La ce ambiție interioară „poartă” Emil, orice este posibil.
1.200 de euro costă patinele de short-track cu lame
Primarul din Miercurea Ciuc, Robert Raduly, a fost printre primele persoane care l-au sunat pe Emil Imre să-l felicite
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER